HOME| PROFILE | ENTRY| PHOTOS | HOMEMADE RECIPES | WEDDING CHECKLIST | GA/SEGMEN | LINKIES

<body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d7942506562426439793\x26blogName\x3decah+khalili+:\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_BLOGSPOT\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://ecahkhalili.blogspot.com/search\x26blogLocale\x3den_GB\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://ecahkhalili.blogspot.com/\x26vt\x3d1412738160919635079', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>

Ecah Khalili
26 Years Old
a Wife . a Mummy . a Daughter

Webmistress
i am the owner, not you.

Welcome to my blog. Owned by Ecah Khalili. This is my special place where i can meditate and share my emotions with. Please remind yourself that this is my blog and i can put anything i want to post. Troublemakers aren't welcome here..
Instagram
11/06/2014 : Jika memerlukan sponser untuk Giveaway boleh bagitau saya k. =)
bold italic underline strong

Followers

Tagboard
keep comments to yourself.



Majalah Hijabista Edisi May 2014

Wedding Day 27/10/2013

Akad Nikah 26/10/2013

Jelita Beta : Nur Raisha Auni

Review From Blogger(s)
thanks for review

iehah farihah | izatisofea | gengentry | Liniey Nor

Credits

Designer: QING
Codings: Nicole
Edited: Ecah Khalili
Graphics & Inspirations: Sipei
Colors: Color Combos




Kedai Backlink,Backlink Percuma
Free Automatic Backlink

top blogs



31 May 2013 @ 11:02
Title: atas permintaan seseorang




Sedang saya dan bos khusyuk mengadap laptop di ofis, tiba tiba seorang kawan baik yang dirahsiakan identiti, IM saya dan cakap :

"ecah, boleh tak ko tolong postkan benda ni kat blog ko..ko ade blog kan?ni lebih kepada puisi la. aku cuma nak mintak pendapat orang lain.."

alamak..bos plak ada depan saya maka terkantoi la saya dok melayan chat dari tadi. hehe..so saya mintak kawan saya sent puisi dia by email dan hari ni baru saya berkesempatan nak post benda ni akibat terlalu busy. 

ni puisinya : 

Kadang-kadang terfikir,

Mengapa manusia cukup mudah untuk menghukum,
Sedangkan mereka tiada di tempat kejadian,
Mereka tidak melihat dengan mata mereka sendiri,
mengapa?

Kadang-kadang terfikir,

Bagaimana mereka dapat kisah tersebut?
Adakah mereka melihat?
Adakah mereka mendengar?
Atau..
Adakah mereka dapat kisah tersebut dari mulut pihak ketiga?

Pihak ketiga..
Adakah mereka berada di tempat kejadian?
Adakah mereka yang mengalami situasi tersebut?
Atau...
Adakah mereka mendapat kisah tersebut dari mulut pihak-pihak yang lain?

Selalu saya terfikir perihal ini..
Mengapa sebarkan sesuatu kisah atau bahan, tanpa mengenal pasti puncanya?
Mengapa sebelum sebarkan, berfikir sejenak dari mana dan bagaimana kita dapat kisah tersebut,
Mengapa kita tidak bertanya balik kepada diri kita,
Mengapa terlalu mudah untuk menghukum dan menyebarkan kisah ini?

Manusia,
Diberi kelebihan,
Akal..

Gunakan akal kita,
Apabila ada sesi sampai-menyampai,
Tanya pada diri kita, 
Siapa yang menyampai kisah tersebut kepada kita,
Adakah sahih kisah tersebut?
Dan untuk penyampai kisah, bagaimana mereka perolehi kisah tersebut?

Letakkan diri kita dalam situasi tersebut,
Apa yang kita akan rasa apabila kisah yang tidak benar tentang kita,
disebarkan?.....
Dan mengapa, apabila bukan kita yang berada didalam kedudukan tersebut,
Kita yang mudah untuk sebarkan tanpa fikir akibatnya?


Written by : Ecah Khalili | 2 Comment(s)