HOME| PROFILE | ENTRY| PHOTOS | HOMEMADE RECIPES | WEDDING CHECKLIST | GA/SEGMEN | LINKIES

<body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d7942506562426439793\x26blogName\x3decah+khalili+:\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_BLOGSPOT\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://ecahkhalili.blogspot.com/search\x26blogLocale\x3den_GB\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://ecahkhalili.blogspot.com/\x26vt\x3d1412738160919635079', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>

Ecah Khalili
26 Years Old
a Wife . a Mummy . a Daughter

Webmistress
i am the owner, not you.

Welcome to my blog. Owned by Ecah Khalili. This is my special place where i can meditate and share my emotions with. Please remind yourself that this is my blog and i can put anything i want to post. Troublemakers aren't welcome here..
Instagram
11/06/2014 : Jika memerlukan sponser untuk Giveaway boleh bagitau saya k. =)
bold italic underline strong

Followers

Tagboard
keep comments to yourself.



Majalah Hijabista Edisi May 2014

Wedding Day 27/10/2013

Akad Nikah 26/10/2013

Jelita Beta : Nur Raisha Auni

Review From Blogger(s)
thanks for review

iehah farihah | izatisofea | gengentry | Liniey Nor

Credits

Designer: QING
Codings: Nicole
Edited: Ecah Khalili
Graphics & Inspirations: Sipei
Colors: Color Combos




Kedai Backlink,Backlink Percuma
Free Automatic Backlink

top blogs



11 Jun 2014 @ 11:02
Title: Checklist Barang Keperluan Baby dan Mummy



Banyak barang yang tak settle lagi. Tiba-tiba terbesalin, naya la. Beg mummy n baby dah siap-siap letak dalam kereta. So kalau emergency boleh terus pergi hospital je terus. Takde la kalut en.suami nanti. Kebanyakan barang baby beli masa Pureen Warehouse Sale yang lepas. Yang lain-lain ada yang beli di Butik ManjakuOne Baby World ,GM Klang, Moms and Baby Expo dan mana-mana je yang nampak ada barang yang berkenan. Sekarang baru 70% 80% barang siap. Gelisahnya hati bila tengok checklist ada lagi barang yang tak settle.

Keperluan baby (Pakaian)
* Bakul pakaian baby - Done. Beli storage box warna clear dekat tesco masa ada promotion.
* Pakaian Baby - Done. Ada 29 helai semuanya termasuk baju + seluar pendek n panjang, rompers, baby jumper, baju lubang2, dress, skirt dan segalanya yang berkaitan dengan baju.
* Mitten - Done. 22 pasang.
* Booties - Done. 25 pasang.
* Bonnet/Topi - Done. 7 helai. 
* Baby Bip - Done. 2 helai.
* Barut - Done. 30 helai.
* Bedung - Done. 5 helai. 2 helai beli kat OBW. Comel sangat. Cuma RM10 je sehelai. Lagi 3 buat sendiri
* Hooded blanket - Done. 3 helai. 
* Sabun Pencuci Baju - Done. Pureen ABD Detergent, Pureen ABD Detergent + Softener.
* Penyangkut Baju - Done.

Diapering
* Napkin - Done. 15 Helai. 
* Baby Pin - Tak beli pon sebab rasa tak perlu.
* Diapers/Lampin pakai buang - Done. Tapi baru beli 2 beg je. Newborn 64 pieces. Saiz S 84 pieces. Jenama Pet Pet. Hujung bulan ni target lagi 2 beg.
* Wet Tissue - Done. Beli masa kat Pureen dulu. 4 pack. 1 pack ada 200 sheets. So total ada 800sheets.
* Changing Mat - Done. Beli 1 je.
* Baldi / bakul baju kotor baby - Beli jenis kain. Beli kat Daiso je RM5.
* Nappy Rash Cream - Yang ni beli Nappy Time Change Cream jenama Buds dari OBW. Sapu kat montot baby sebelum pakai diaper untuk elakkan ruam lampin.
* Nappy Liner - Done. Jenama OKBB.
*Diaper Bag - Done. MIL bagi.

Baby Care & Grooming
* Bakul Barang Mandian - Done.
* Baby Bath - Done. Pureen.
* Baby Shampoo - Done. Pureen.
* Baby Powder - Done. 3 Botol. Pureen.
* Baby Lotion - Done. Pureen.
* Baby Oil - Done. Pureen.
* Tab Mandi - Done.
* Tuala Mandi - Done. 2 helai.
* Tuala Kecik - Done. 14 helai.
* Minyak Telon - Done. Ramai yang cakap minyak yuyi panas sangat and ada yang cakap tak halal. So ramai yang suggestkan minyak telon ni.
* Termometer - Done. Beli di OBW.
* Cotton buds - Done. Pureen.
* Tungku Baby - Done. Beli kat OBW
* Sikat / Berus Rambut - Done. Jenama Anakku
* Gunting Kecil dan Pemotong kuku - Done. OKBB
* Bakul barangan Grooming - Done. Beli kat Mydin je.
* Nasal Aspirator - Done. Jenama OKBB

Breastfeeding
* Botol Susu - Done. 2 Botol. Tommee Tippee. Beli masa Moms and Baby Expo.
* Berus Pembersih Botol - Done. Pureen.
* Sabun Pencuci Botol - Done. Pureen.
* Milk Storage Bottle - Done. Tapi baru 10 botol. Akan ditambah lagi.
* Breast Pump - Belum. Yang ni selalu tertangguh-tangguh nak beli.
* Pengepit Botol - Belum.
* Sterilizer - Belum.
* Warmer - Belum.
* Cooler Bag - Belum.
* Breastmilk Storage Bag -Belum.
* Termos - Belum.

Nursering
* Set Tilam - Done.
* Travel Mattress - Done. Beli kat GM Klang. Senang kalau nak kemana-mana.
* Kelambu - Done. Pureen.
* Baby Cot @ Playpen - Belum. Pikir dulu nak beli ke tak. Kalau rasa perlu maybe lepas bersalin baru beli.
* Almari Baby - Belum. Yang ni pon lepas barsalin baru nak beli.

Baby Travel
* Stroller - Done. Malaga Jogger by Sweet Cherry.
* Car Seat - Done.Sweet Cherry. Yang ni kakak bagi.
* Baby Carrier - Done. Pureen. En.suami cakap nanti lepas bersalin nak beli yang lain.
* Bouncer - Done. MIL cakap tak payah beli. Adik ipar punya elok lagi.

Keperluan Mummy
* Breast Pad (Disposable) - Done. Autumnz. Beli di OBW.
* Breast Pad (Washable) - Done. Autumnz. Beli di OBW.
* Minyak Angin - Done.
* Maternity Pads - Done. 3 Pack. Pureen and Kotex Maternity Pad.
* Kain Batik - Done. 3 Helai. 
* Bengkung - Done. 2 Helai.
* Set Berpantang - Done. Set Tanamera. Beli di Alya's Beauty Shoppe.
* Set Penyusuan - Set 3M Shaklee
* Nursing Bra - Done. Beli di OBW jenama Adora.
* Stokin - Done. 3 pasang.
* Nursing Tea -  Belum lagi.
* Nipple Butter - Belum lagi.
* Mandian Herba - Belum lagi.
* Set Tangas - Belum lagi.
* Stretch Mark Cream - Belum lagi.

Haaa. Nampak tak. Banyak lagi barang tak beli. Terutama sekali untuk breastfeeding dengan keperluan untuk mummy tu. Harap-harap boleh settlekan secepatnya sebelum bersalin ni. Amin.


Written by : Ecah Khalili | 14 Comment(s)